Adattörlő kód 2024-es változások ➡️ Így készülj fel

Adózás, NAV 2024.08.15. - 5 p. olvasás

A tartós adathordozók mellé a kereskedők kötelesek úgynevezett adattörlő kódot biztosítani a fogyasztók számára. 2024-ben azonban fontos változtatások módosítják a folyamatot. Bár ezek többnyire előnyösek a kereskedők számára, továbbra is vannak teendőik. Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél tájékozódni a témában, jó helyen jársz. Összefoglaltuk neked az adattörlő kóddal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Olvasd el cikkünket és kerülj képbe minden fontos információval néhány perc alatt!

Adattörlő kód 2024-es változások

Cikkünkből ezeket tudhatod meg:

  • Mi az adattörlő kód?
  • Mi a célja az adattörlő kódnak?
  • Mi volt eddig a gyakorlat a kóddal kapcsolatban?
  • Mi változik 2024. augusztus 21-től?
  • Kire vonatkoznak a szabályok?
  • Mit kell tenned, hogy megfelelj a jogszabályoknak?
  • Milyen megoldások léteznek a kód átadására?

Mi az adattörlő kód?

Az adattörlő kód egy egyszer használatos, 16 karakterből álló azonosító. A segítségével a tartós adathordozón tárolt adatok véglegesen és visszaállíthatatlanul törölhetők. Ilyen adathordozók például a laptopok vagy a mobiltelefonok. A kódot a vásárlásakor kapják meg a felhasználók a kereskedőtől.

Mi a célja a kódnak?

Az adattörlő kód az adatbiztonságot és az adatok védelmét biztosítja a jogszabályok alapján. Megfelelő kezelés nélkül egy kidobott telefonon, laptopon vagy pendrive-on tárolt adatok a hagyományos törlés után is visszafejthetőek lehetnek. Az adattörlő kód biztosítja, hogy az adatok véglegesen és visszaállíthatatlanul törlődjenek, így megvédve az érzékeny információkat az illetéktelen hozzáféréstől.

Mi volt eddig a gyakorlat a kóddal kapcsolatban?

Az adattörlő kódot 2024. augusztus 21-ig a kereskedőknek kell a NAV-tól igényelni és a vásárlók részére átadni az adattároló eszközök értékesítésekor. Emellett a kód átadásáról a NAV-ot is értesíteniük kellett. Egyes számlázó szoftverek használatakor viszont, ha a kereskedő feltüntette az adattörlő kódot a számlán, a szoftver automatikusan értesítette arról a NAV-ot. Így működik a Billingo rendszerében is.

Mi változik 2024. augusztus 21-től?

Az új kormányrendelet 2024. augusztus 21-től több ponton módosítja az adattörlő kódok kiosztásának folyamatát az online számlázók használatakor. A jogszabály teljes szövegét ezen az oldalon olvashatod: 726/2020. (XII. 31.) Korm. rendelet.

A legfontosabb változások ezek:

  • Egyes online számlázók használata esetén a kódot már nem a kereskedőnek kell a NAV-tól igényelnie, hanem az általa használt számlázó programnak.
  • Az egyedi kódokat a tartós adathordozó számlázásakor a számlázó programnak kell automatikusan kiosztania.
  • A tartós adathordozó eszközöket az árusító kereskedőnek kell megjelölnie a számlázó programban, vagy jeleznie a program felé.

Kire vonatkoznak a jogszabályok?

A 726/2020. (XII. 31.) Korm. rendelet új rendelkezései alapján az adattörlő kóddal kapcsolatos feladatok nagy része átkerül a számlázó program üzemeltetőjéhez. A kereskedők azonban nem dőlhetnek teljesen hátra. A jogszabály kimondja ugyanis, hogy a kód fogyasztónak való átadásáért a kereskedő és a számlázó szoftver fejlesztője együtt felelnek.

Mit kell tenned, hogy megfelelj a jogszabályoknak?

Ha kereskedőként online számlázót használsz, a tartós adathordozó termékeidet olyan megjelöléssel kell ellátnod, amelyet a számlázó program képes felismerni. A jelölés módját a számlázó program határozza meg. Ha ezt megteszed, onnantól kezdve nincs más dolgod. A szoftver gondoskodik majd az adattörlő kód átadásáról, és erről adatot is szolgáltat a NAV felé. A teljes folyamat automatizálttá válik.

Hogyan tudod megjelölni a tartós adathordozó termékeimet?

A 2024. augusztus 21-től hatályos szabályozás szerint a Billingo számlázója többféle módot kínál az adattörlő kódköteles tartós adathordozók megjelöléséhez. Fontos azonban, hogy mindegyik módszer használata esetén engedélyezned kell az alapbeállítások között a kód automatikus kiosztását, illetve Billingo fiókodat össze kell kötnöd a NAV-val.

Manuális számlázás esetén

Ha manuálisan állítod ki a számláidat, egyszerűen megjelölheted a tartós adathordozó termékeket a Billingo webes felületén vagy mobilalkalmazásban.

  • A megjelöléshez elegendő a terméklistában, a termékek jellemzői között megtalálható kapcsolót használnod. Számlázáskor a rendszer felismeri az így megjelölt termékeket.

  • Új termékeknél a számla kiállításakor is megadhatod, hogy szükséges-e a kód. A rendszer ezt a beállítást elmenti a termék jellemzői közé, így a következő számlázáskor már automatikusan figyelembe veszi.

Tömeges számlázás esetén

A tömeges számlázás során a feltöltendő XLSX fájlban az adattörlő kódról szóló oszlopban 1/0 értékkel jelölheted számlasoronként a kódot igénylő termékeket. A rendszer automatikusan kezeli a kódok kiosztását a fájl alapján.

API használata esetén

A Billingo API dokumentációjában már megtalálhatod a tartós adathordozók megjelöléséhez szükséges kiegészítések.

Az új funkció keretében a számla és előlegszámla generálásakor tételszinten egy igaz/hamis indikátorral jelezheted az adattörlő kód szükségességét az adott terméknél. Az indikátor neve "is_generate_erase_code". További részleteket az indikátorral kapcsolatban itt találhatsz: Billingo API v3 dokumentáció.

Ugyanezzel a módszerrel jelezheted a kód szükségességét a módosító számlák esetében is. Ehhez itt találhatod az API dokumentum vonatkozó részét: Billingo API v3 dokumentáció módosító számlákra vonatkozó rész.

Ugyanez az indikátor a termékek (products) részben is elérhető, ezzel kapcsolatos bővebb információt itt találhatsz: Billingo API dokumentáció termékszintre vonatkozó része.

A Billingo minden esetben felismeri a módosításokat, és automatikusan kiosztja az adattörlő kódot.

Webáruházak esetén

Webáruházak esetében a tartós adathordozó termékeket a webshop rendszerében kell megjelölni. A vezető webshop motorokhoz ebben az általános kézikönyvben kaphatsz segítséget: Adattörlő kódok automatikus kiosztása. 

A megrendelésük esetén a jelölés alapján a Billingo automatikusan kiosztja az adattörlő kódot.

Összegezve

Az adattörlő kóddal kapcsolatos szabályozás a kereskedők és webshop tulajdonosok előnyére válik, hiszen tehermentesülnek több feladat alól. A lényeg, hogy a számlázó szoftvered megfeleljen a jogszabályoknak, illetve termékeidet lásd el olyan megjelöléssel, amelyet az online számlázód képes felismerni. A Billingo szerencsére minden segítséget megad neked ebben, így ha biztosra akarsz menni, használd te is a számlázáshoz.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top